Motionstips för nybörjaren

Cykling är ett perfekt sätt att motionera. Men för att komma igång på rätt sätt är det klokt att ta till sig några tips först. På så sätt blir även den första tiden mer effektiv och givande träning.

Skaffa rätt cykel

Cyklar kommer i alla möjliga former idag och det finns flera saker att tänka på inför cykelköpet. Du vill inte hoppa på att köpa en racer bara för att inse att du hellre cykeltränar ute i skogen till exempel.

Lätt träning i början

Även om du har cyklat mycket från plats A till B i ditt liv, kommer cykelträning vara en annan form av cykling. Kroppen kommer inte vara beredd för belastningen du lägger på den och går du ut för hårt i början ökar du risken för skador.

Trappa upp successivt

Du kan ganska snabbt börja märka förbättringar, men det betyder inte att du ska öka takten, distansen eller intensiteten stort på en gång. Gör små ökningar i ett eller annat område och vänta åtminstone en månad eller två innan det första riktigt intensiva passet.

Övergången till intervallträning

Några månader efter du börjat inkludera intensivpass är det dags att prova på intervallträning. Det finns mer än ett sätt att köra intervallträning och det är värt att utforska vilket som bäst lämpar dig som nybörjare.