Börja cykelträna

Gillar du att cykla och vill ta ditt intresse till nästa nivå? Använd cykeln som träningsmetod. I Sverige finns det underbara cykelvägar och för den som vill ha en utmaning kan du istället välja terrängcykling i skog och mark. 

Starten

I början av träningen behöver du inte mer än din vanliga cykel och bekväma kläder. Ta på dina skönaste liverpoolkläder om du är ett sportfans eller dina favoritmjukisbyxor om du är den före detta soffliggaren. Anpassa dina kläder efter vädret. Känn efter om du är en långdistanscyklare eller om du gillar korta stunder med mycket fart istället. Bästa är att kombinera båda i ditt träningsschema men börja med det du tycker är kul tills du har fått din nya träningsrutin. Börja med korta turer på 2-3 mil och göra det flera dagar i veckan.

Öka stadigt

För att bli bättre måste du först utmana dig själv. Du ska få upp flåset, hjärtat ska slå hårt och du ska svettas. Det är denna obekväma känsla som leder till att du blir starkare och snabbare. Försök att ligga på 60-70 % av din maxpuls under träningspasset. Räkna ut maxpulsen genom att ta 220 genom din ålder, det är en bra riktlinje.

Låga växlar

Kör på låga växlar under träningen, höga växlar leder snabbare till utmattning och mjölksyra. Försök hellre att köra intervaller med din snabbhet och använd bara höga växlar när du behöver för att hålla tempot. Gå inte ut för hårt och ta vilodagar när du känner att du får ont.

Ny cykel

När du har fått en ny rutin kan du börja fundera på att skaffa en ny cykel, en riktig träningscykel. Är du ute i vildmarken behöver du en stadig mountainbike, ska du cykla på asfalt är en racingcykel bättre. Dessa modeller kostar pengar så var säker på att du vill fortsätta med sporten innan du lägger ut flera tusen.