Att tänka på vid cykelköp

När man har bestämt sig för att köpa cykel finns det några frågor man bör ställa sig själv. Svaren på dessa frågor kommer att leda en till det bästa möjliga valet av cykel för en själv och förhoppningsvis en lång tids cyklande framöver.

Hur kommer jag att cykla?

Det typ av cykling man är intresserad av kommer att vara den första drivande faktorn i cykelköpet. Vill man ge sig ut på skogsstigar och liknande är det ju mest troligtvis en mountainbike man vill satsa på. Om man istället tänkt träna upp konditionen kan nog en landsvägscykel eller en riktigt sportcykel vara det man vill ha.

Hur stor cykel behöver jag?

Köper man sin cykel i butik kan man lätt få hjälp med att hitta den rätta cykelstorleken. På senare tid har dock även nätbutiker försökt informera om detta och många sajter har tips på vilken storlek man bör satsa beroende på ens längd.

Hur mycket kan jag spendera?

Försök att bestämma ett övre tak på hur mycket allt får kosta. Cykeln i sig är många gånger bara den största delen av utgifter; behöver man en del utrustning runtikring är det lätt att priset skenar iväg något. Titta på vilka tillbehör som måste skaffas först och se sedan hur mycket det blir över för själva cykeln.

Var ska jag köpa den?

Att köpa cykeln i en traditionell cykelbutik har helt klart sina fördelar. Man kan ställa frågor om allt möjligt och få hjälp med en hel massa som kan vara involverat i köpet. Att vända sig till nätbutiker är dock inget man bör utesluta. Det är förstås bra att kunna en del innan när man går denna väg, men man kan ofta hitta konkurrenskraftiga priser på nätet och nätbutiker som Cykelkraft har växt sig riktigt stor på senare tid, delvis av denna anledning.

Ta hand om din cykel

När du har köpt din cykel så gäller det att du tar hand om den efter bästa förmåga. Se till att du har ett bra lås så du kan låsa din cykel utomhus och när den inte används och du är hemma så är det en fördel om du kan förvara den i ett förråd eller i ditt garage. Lås ändå fast den utifall att någon skulle bryta sig in. Det gäller att göra det besvärligt för den som försöker att ta din cykel. Årligen så gå igenom och smörj kedja och annat som behöver smörjas. Fyll på luft i däck vid behov.